2e Advent:
Vrede op aarde – harmonie

Anton Metske

Anders kijken

Als Jezus komt zoals ons is voorzegd
bij monde van apostelen en profeten,
brengt Hij de rechtelozen tot hun recht.
Verliezers zullen overwinnaars heten.

Als Hij verschijnt wordt alles zonneklaar.
Lichtend legt Hij het onontwarbaar kluwen
van waarheid en van leugen uit elkaar.
Laten wij heden reeds zijn licht niet schuwen.

Voor Hem gaan dood en ziekte aan de kant,
mismaakten zullen heelheid uitbazuinen.
Oprukkende woestijn wordt grazig land.
Ruïnes worden weelderige tuinen.

Hemelse vrede daalt op aarde neer
en aardse vreugde zwemt de hemel binnen.
De kosmos viert het onderling verkeer
van God en mensen die elkaar beminnen.

Als Jezus komt zoals ons is voorzegd,
gezongen door de kerk van alle eeuwen,
bloeit vrede overal, zullen oprecht
de lammetjes bevriend zijn met de leeuwen.

 

Recept Misosoep

Miso soep - Vegan Church

Vandaag is het thema harmonie en welk recept past dan beter dan een heerlijke verwarmende en balancerende misosoep.

Miso is een gefermenteerde pasta gemaakt van sojabonen en graan (in dit recept rijst, maar ook gerst of boekweit is mogelijk). De melkzuurbacteriën blijven in een ongepasteuriseerde miso actief mits ze niet met de soep gekookt worden. Als het wel kookt blijft miso een heel erg lekkere en natuurlijke smaakmaker. Kookt de miso niet helpt het de darmflora te balanceren en gezond te houden of te herstellen.

Juist bij een kerstfeest is, waar vaak net iets meer gegeten wordt dan anders, kan een lekkere misosoep een extra cadeau aan je darmen zijn.

Misosoep (4 personen)

  • 1 liter water
  • 1 kombu
  • klein handje shiitake
  • 1 ruime eetl. wakkame vlokken
  • ½ bloemkool
  • 1 wortelpeterselie
  • 1 stukje rettich
  • 2 grote eetl rijstmiso
  • ca 5 à 7 cm gember
  • shoyu of tamari
  • topping: klein gesneden bosui of peterselie

Bereiding

  • Maak de groente schoon en snijdt ze in gelijk grote stukken.
  • Breng het water met de kombu en de shiitake aan de kook, voeg de gesneden groenten en de wakkame vlokken toe en laat de soep ca. 10 minuten koken.
  • Haal de shiitake uit de soep, de steel is heel taai, daarom halen we deze af. De rest snijden we in plakjes en voegen ze weer aan de soep toe.
  • Laat de soep iets afkoelen (ca 80 a 90 graden)
  • Rasp de gember en knijp de sap uit en voeg het aan de soep toe.
  • Los de miso in een beetje bouilonvocht op en voeg deze aan de licht afgekoelde soep toe. Er stijgen wolkjes op! Dat is precies goed!
  • Breng de soep met tamari (GV) of shoyu verder op smaak.
  • Voor het opdienen strooi je klein gehakte peterselie of bosui op de soep

Pin It on Pinterest