4e Advent:
Vrede op aarde – licht

Hans Bouma

Licht der wereld

Het moment dat in de onmetelijke ruimte van het heelal die stem klonk – die stem zo opgetogen, zo zegevierend: Er zij licht! Taal die tot in alle uithoeken van de kosmos resoneerde. Alles en alles vibreerde.

Dat moment, dat onherroepelijke moment: Er zij licht! En dat er toen ergens iets vonkte, ontvlamde. Dat er toen ergens die vurige, die laaiende werkelijkheid ontstond die ‘aarde’ heet. Plaats waar het licht wortel schiet. Planeet waar het grote geheim zich ontvouwt: waar leven opbloeit. Léven. Kom daar verder maar ’s om in het heelal. Mijn God, die aarde. Een ongekend initiatief. Een unicum in het universum.

Kerst is voor mij het feest van het licht, het telkens weer doorbrekende, triomferende licht. Licht dat ook de diepste duisternis glorieus overwint, de duisternis die wij mensen oproepen.
Daarmee is Kerst het feest van Jezus die zich ‘licht der wereld’ noemt. Maar niet alleen zichzelf noemt hij zo, ook wij mogen dat zijn: licht der wereld. En dat betekent dat we met kracht en volharding opponeren tegen alle duisternis, alle onrecht in de wereld. Niet het minst tegen alle duisternis, alle onrecht die onze medeschepselen, de dieren wordt aangedaan.

Elk jaar worden er 60 miljard landdieren en 1.000 miljard zeedieren voor onze consumptie om het leven gebracht. Een massamoord, ongeëvenaard in de geschiedenis van de mensheid. Voor wie in de traditie van de Schepper en in navolging van Jezus ‘licht der wereld’ wil zijn, ligt de vegan lifestyle zeer voor de hand.

Hans Bouma

Bij Genesis 1: 1-5

Recept dessert

dessert

Chocomousse

Een feestelijk toetje is deze chocomousse met een winters tintje door de toevoeging van kaneel en sinaasappel. Met een kopje koffie of thee erbij kan er gezellig nagetafeld worden.

Ingrediënten

  • 400 g zijdetofu
  • 180 g pure chocola (70% cacao)
  • 4 eetl maplesyrup (ahornsiroop)
  • rasp van een ½ biologische sinaasappel
  • snufje zeezout
  • snufje kaneel
  • snufje vanille

Bereiding
Zijdetofu laten uitlekken,
Chocola au bain-marie laten smelten,
Alle ingrediënten met de staafmixer mengen en pureren,
In 4 tot 6 schaaltjes verdelen,
Minimaal een uur in de koelkast laten opstijven
Garneren met een sinaasappelpartje of sinaasappelzeste (rasp).

Pin It on Pinterest