Anja vertelt

Blij opgegroeid met het christelijk geloof

Blij ben ik, dat ik als kind ben opgevoed met het christelijk geloof. Iedere ochtend voordat we naar school gingen stonden we, mijn broer, mijn moeder, soms nog andere schoolvriendinnen die bij ons langs kwamen en ik in ons halletje en hebben samen een vers uit de zangbundel gebeden. Samen met onze buurmeisjes hebben we in ons dorp andere kinderen uitgenodigd en van Jezus verteld. Niet dat we wekelijks naar de kerk gingen, maar dat Jezus mijn vriend was en dat God altijd dichtbij is, daar was geen twijfel aan.

Beschikbaar voedsel eerlijker verdelen

In 2013 ging ik me verdiepen in het veganisme en ik vond allerlei lijsten op internet van tien tot wel honderd redenen om plantaardig te leven. Vooral het feit dat we het beschikbare voedsel eerlijker kunnen verdelen als we niet vanzelfsprekend vlees in overvloed willen consumeren heeft me geraakt, want toen ik nog kind was en ik de beelden van de hongerende kinderen in Afrika op tv zag, had ik zoveel medelijden met ze, dat ik aan een hongerstaking begon.

Een nieuwe bekering: dit is het!

Het voelde als een nieuwe bekering, toen de schellen van mijn ogen en hart afvielen en ik koos om plantaardig te gaan leven. Ik wilde wel gezond eten en me de tijd gunnen om over te gaan, maar al na een maand wist ik: dit is het. Sinds lange tijd ervoer ik hoe leuk ik het vind om in de keuken bezig te zijn.

Mijn uitdaging: het credo van Schweitzer

100% leven als veganist blijft een uitdaging, want nog iedere dag ontdek ik weer nieuwe dingen waar dierlijke producten in verwerkt zijn. Dit is geen reden om er niet van overtuigd te zijn zoveel mogelijk het credo van Albert Schweitzer te behartigen: ik ben leven dat leven wil, te midden van leven dat leven wil.

OM TE DOEN

Bereken de voetafdruk van je eetpatroon: http://www.voedingscentrum.nl/voedselafdruk

OM TE OVERDENKEN

Er is genoeg voor iedereen – deel van wat je hebt | Mattheüs 25: 34-40 | Willibrordvertaling

34 Dan zal de koning tegen hen die aan zijn rechterhand staan zeggen: “Kom, gezegenden van mijn Vader, neem het koninkrijk in bezit dat vanaf het begin van de schepping voor jullie klaar ligt.
35 Want Ik had honger en jullie hebben Me te eten gegeven, Ik had dorst en jullie hebben Me te drinken gegeven, Ik was vreemdeling en jullie hebben Me opgenomen.
36 Ik was naakt en jullie hebben Me gekleed, Ik was ziek en jullie hebben naar Me omgezien, Ik zat in de gevangenis en jullie kwamen naar Me toe.”
37 Dan zullen de rechtvaardigen Hem antwoorden: “Heer, wanneer hebben we U hongerig gezien en U te eten gegeven, of dorstig en U te drinken gegeven?
38 Wanneer hebben we U als vreemdeling gezien en U opgenomen, of naakt en hebben we U gekleed?
39 Wanneer hebben we U ziek of in de gevangenis gezien en zijn we naar U toe gekomen?”
40 De koning zal hun antwoorden: “Ik verzeker jullie, alles wat je voor één van deze minste broeders van Mij hebt gedaan, heb je voor Mij gedaan.”

RECEPT APPEL-UI-SMEERSEL

Ik houd van brood tussen de middag en dit is mijn favoriete broodbeleg.

INGREDIËNTEN
20g zilvervliesrijst fijn malen of rijstmeel
100 ml water
1 grote appel
1 ui
olie om te fruiten
10 hazelnoten gemalen
1 theel. mosterd
zeezout
1 theel. kerrie

BEREIDING
Gemalen rijst met water aan de kook brengen, omroeren en laten afkoelen. Ui in fijne blokjes snijden en in olie 3 minuten fruiten. Appel in kleine stukjes snijden en samen met de kerrie aan de ui toevoegen. Samen nog eens 3 minuten fruiten.
Alle ingrediënten met een staafmixer grof pureren. Met zout en kerrie, eventueel wat peper op smaak brengen.

Pin It on Pinterest