Wat was het een bijzonder jaar voor Vegan Church. We blikken met je terug op 15 highlights. Want je zegeningen tellen, daar word je blij van!

 1. We begonnen het jaar met een prachtig orgelconcert van Rachel Vroom vol scheppingsmuziek in de Sint-Franciscus Xaveriuskerk of De Krijtberg in Amsterdam.
 2. Dan kwam ons 40 dagen project voor Pasen. 2500 individuele lezers hebben we met de persoonlijke verhalen van twintig vegan christenen bereikt en hen kennis laten maken met hun lievelingsrecepten. Op de zondagen waren er mooie overdenkingen van drie verschillende vegan theologen.
 3. We hadden een prachtige ontmoetingsdag waarin we tijd hebben genomen om bij te kletsen en elkaar te inspireren. Wat fijn om samen het christen vegan zijn te mogen delen en het gevoel van ‘een warm bad’ te beleven!
 4. Vegan Church heeft zich verheugd in de uitbreiding van het bestuur. Heel gaaf om ‘onze droom’ met elkaar vorm te geven en om samen te bouwen aan een hoopvolle toekomst.
 5. We waren dankbaar voor een succesvolle crowdfunding om de deelname aan Opwekking, Gracelandfestival en The Justice Conference te realiseren! Heel hartelijk dank aan eenieder die een kleine of grotere bijdrage heeft gegeven.
 6. De derde keer Opwekking! Het was gezellig druk aan de stand. Het voelde soms als reünie. Mensen met wie we vorig jaar uitgebreid hadden gesproken, kwamen trots vertellen hoe het nu met hen ging en welke stappen ze hadden gezet. Ontzettend hoopgevend was het om te horen dat de kring van vegan christenen groeit! Steeds meer gelovigen laten zich inspireren om aan hun liefde voor de Schepper van al wat leeft ook met hun voedingskeuzes uitdrukking te geven.
 7. Met een sterk team waren we met onze stand, proeverij en nieuwe T-shirts (ontwerp van Maria Tiqwah) op het Gracelandfestival. Daar hebben we ook voor het eerst een interactieve lezing mogen houden, getiteld:” Vegan en Church? – Hoe zit dat?” De proeverij deed het trouwens ook heel goed.
 8. We hebben meegedaan met de dialoog c.q. special over de jacht van EO Nieuwlicht. We lieten ons geluid horen in zowel de besloten FB-groep als tijdens het Nieuwlicht Café. Door de onvermoeibare inzet van Sandra is deze Bijbelse waarheid verspreid: zowel het dier als de mens is een ziel, een unieke persoonlijkheid (nefesj). Een belangrijke eerste stap!
 9. En dan The Justice Conference met voor ons een mooie première: een samenwerking met ProVeg (over bewustwording over het onrecht op ons bord) en een advertentie in het programmaboekje. De belangstelling van de 1800 conferentiedeelnemers aan onze stand was enorm.
 10. Heel blij waren we met onze interactieve lezingen in Zoetermeer en Soest, getiteld: ”Hoe word ik blauw- en groengelovig met God en mijn winkelmandje?” Tijdens deze bijeenkomsten werd duidelijk hoeveel behoefte er is aan informatie en ondersteuning bij het zetten van concrete haalbare stappen op weg naar meer duurzaamheid en vegan lifestyle.
 11. Vegan Church heeft zich ook dit jaar met de stand gepresenteerd op festivals, zowel in Nederland (Vegenement Goes) als in Duitsland (Kirchentag für Mensch, Tier, Schöpfung Dortmund | Veganes Festival Kleve). Wat bemoedigend om te zien dat onze beweging groeit!
 12. Een bijzondere viering was de Zegen de dierendag op 4 oktober. Samen met Zoetermeerse katholieken en protestanten heeft Vegan Church in De Pelgrim deze viering vorm en inhoud gegeven en mochten bezoekers samen met hun dieren een persoonlijke zegen ontvangen.
 13. Ook dit jaar hebben we met Vegan Church heerlijk gekookt bij De Pelgrim tijdens vier kookworkshops onder de bezielende leiding van Anja.
 14. We kijken met voldoening terug op twee themadiensten: de themadienst in Schaarsbergen bij Arnhem op het Kloosterkamp van studenten en de themadienst in Zaandam als afsluiting van de ‘Zero-waste-feestweek’, plus vegan lunch. In beide diensten werd helder hoezeer het bij Gods kinderen past om zorgzaam en liefdevol met de schepping om te gaan.
 15. We hebben dit mooie jaar 2018 afgesloten met ons Adventsproject, met op elke zondag en op kerstmorgen een recept voor ons vegan kerstmenu. Ook hebben vijf vegan theologen hun gedachten gedeeld rond het thema: “Vrede op aarde”.

Zoveel redenen om dankbaar voor te zijn en er zijn er nog meer! Dit alles kan slechts dankzij de inzet van trouwe bidders, vrijwilligers en donateurs! Dank jullie wel!

Vooruitblik 2019

Voor 2019 staat er al weer het nodige op stapel.

Save the Date! 2 maart 2019 is de volgende ontmoetingsdag. We hopen velen van jullie daar te zien. We gaan met het thema ‘dierenrechten en communicatie’ aan de slag. Er zullen lezingen, workshops en vegan heerlijkheden zijn. En we lichten een tipje van de sluier op: er komt een nieuw boek op de markt, getiteld: Het dierenevangelie.

Verder hebben we onze koers aangescherpt. Hierover kun je uitgebreid in het nieuwe beleidsplan 2019-2020 lezen. De focus zal de komende tijd liggen op het informeren en inspireren van christenen. Boek ons voor een activiteit in jouw kerk of gemeente.

Jij kunt het verschil maken! Door je als vrijwilliger in te zetten en donateur te worden. Houd onze website in de gaten, want er is elke keer wel weer iets nieuws te ontdekken! Of praat mee op Facebook op onze fora. Laat je inspireren en uitdagen en draag je steentje bij.

We wensen jou waar je ook bent en wat je ook bezighoudt, Gods zegen voor 2019!

Pin It on Pinterest