Goede-doelen-rommelmarkt & pop-up kerkdienst

Wawollie Utrecht, here we come!

“Een eurootje, mevrouw!” En hup, daar gaat weer een van onze verzamelde spulletjes over naar een nieuwe eigenaar. Wat hebben we meegesjouwd: een bedrijfswagen vol met huishoudelijke apparaten, boeken, CD’s, kleding, schoenen, stoelen, snuisterijen, tuttels en frutsels, hoeden, tassen, hebbedingen, dingen voor hond en kat; gewoon te veel om op te noemen. Maar het is de moeite waard, want we verkopen als een tierelier! Wow! Wat een feestje is het toch om samen met zoveel andere goededoelenorganisaties bij elkaar te komen op het terrein van de gastvrije Wawollie Kringloopwinkel in Utrecht. Weer een van de superideeën van Christine Burgemeester!

Pop-upkerkdienst tussen de tweedehands spullen

En dan is er om 13.00 uur de pop-upkerkdienst van Vegan Church in de loods tussen de antieke kasten, met her en der kantoormeubelen, pas gebrachte spullen, stapels matrassen, stellingen vol kleurige trendy ordners en overal lampjes met moderne lampenkappen. We mogen deze ruimte ombouwen ‘tot ons liturgisch centrum en kerkzaal’ en het wordt prachtig. Zetels in allerlei kleuren, design en zitcomfort worden in een halve cirkel neergezet. Ergens wordt een diascherm vandaan geplukt voor de PowerPoint presentatie met foto’s, songs en onze versie van ‘Mag ik bij jou’ van Claudia de Breij. Hans van Wawollie regelt een schitterend Mariabeeld. Riet, een trouwe bezoekster van de kringloopwinkel en net terug van de mis, heeft geurige lelies meegebracht; die kunnen we mooi aan de voeten van Maria plaatsen. We zijn per slot van rekening: Vegan Church, platform voor christenen van verschillende denominaties. En dus zijn we blij als een ieder zich op eigen wijze bij ons thuisvoelt. Wat een vrolijke ontdekking: het merendeel van de bezoekers van deze pop-upkerk is oorspronkelijk van katholieke huize, hoewel niet iedereen meer actief kerkelijk meelevend is. Het statige beeld van Maria met vrucht in haar hand (het lijkt een beetje op een vegan versie van Maria, maar het beeld is echt oud, dus dit kan eigenlijk niet … ) en de geurende lelies horen er dus gewoon helemaal bij vandaag!

Tijdens de pop-upkerk bidden we samen, luisteren naar mooie muziek, zingen we liederen en we delen goede gedachten met elkaar: “To stand for Jesus means to stand for the whole of creation”, zoals mijn grote voorbeeld the Revd. Prof. Dr. Andrew Linzey zo mooi heeft verwoord in zijn boek ‘Animal Gospel’. We raken met elkaar in gesprek en we ontdekken dat dit ons van binnen raakt. Iemand zegt: “Ik ben katholiek grootgebracht. Na verloop van tijd vond ik het niet meer in de kerk. Maar dit komt binnen! Dit is voor mij het ware geloof, dit is zoals de Heer het heeft bedoeld.”

Eigen beleving, ontroering en een gevoel van thuiskomen

Dan is het tijd voor eigen beleving: sommige schrijven een gebed of een intentie op en plaatsen dit in de klaag- en wensmuur om daar later samen met elkaar hardop voor te bidden. Anderen kijken in de spiegel en lezen in stilte Psalm 139: “Heer, U doorgrondt en kent mij … waar zou ik vlieden voor Uw aangezicht … Gij zijt daar.” Weer anderen nemen van de uitdeeltafel een gebedskaart. Deze inspiratie is van harte welkom, zeker als je met je stichting op de bres staat voor de schoonheid en de kwetsbaarheid van onze aarde. Of als je stem geeft aan de onschuld van dieren die veel te vroeg en in erbarmelijke omstandigheden sterven in slachthuizen of onnodig lijden in afschuwelijke stierengevechten, in veel gevallen gestimuleerd en gezegend door de Kerk. Logisch als je met je geloof in een spagaat belandt. En wat een zegen als je een nieuwe weg ontdekt!

Er is veel ontroering en een gevoel van ‘thuiskomen’ tijdens deze pop-up kerkdienst, te midden van de tweedehands spullen. Misschien is dit hier juist dè plek om opnieuw van binnen geraakt te worden. Door wie, door wat? Iedereen noemt het anders, ik noem het: de liefde van God, de genade van onze Heer Jezus Christus en de vernieuwing van de Heilige Geest.

Terug in de blakende zon… en een zegen

Aan het einde van de dienst praten we nog even na en wisselen we kaartjes uit. En dan gaan we weer terug, de blakende zon in, naar onze kraampjes. “Een eurootje, meneer. Voor het goede doel!” We voelen ons gesterkt en blij: het lijken misschien kleine gebaren. maar zelfs de vleugelslag van een enkele vlinder kan een orkaan in gang zetten.

Waar je je ook bevindt en wat je ook doet, bij Wawollie, met je stichting, in het gewone leven, op weg naar het slachthuis, in het heetst van de strijd of als je nu deze blog leest: dit wil ik je van harte meegeven, de zegen van St. Patrick:

“De Heer zij voor u om u de juiste weg te wijzen.
De Heer zij achter u om u in de armen te sluiten en om u te beschermen tegen gevaar.
De Heer zij onder u om u op te vangen wanneer u dreigt te vallen.
De Heer zij in u om u te troosten als u verdriet hebt.
Hij omgeve u als een beschermende muur wanneer anderen over u heen vallen.
De Heer zij boven u om u te zegenen.
Zo zegene u God, vandaag, morgen en in eeuwigheid.”

Sandra

Pin It on Pinterest