HET GEBAAR VAN DIE MAN

Vandaag wil ik een mooie ervaring met jullie delen.
Ik noem het: HET GEBAAR VAN DIE MAN

De Veluwezoom, ergens in de buurt van de Posbank. We maakten onze maandelijkse, altijd weer verrassende wandeling van Dieren naar Velp. Halverwege het smalle pad tussen de hier en daar nog bloeiende heide stonden we even stil bij de majestueuze eik die ons de vorige keer tijdens een regenbui royaal onderdak bood. Zo’n boom wordt een vriend, zo’n boom groet je.

Even later zagen we twee mensen aankomen, een man en een vrouw. We naderden elkaar en ineens boog de man zich voorover – alsof hij iets liet vallen, maar nee. Vlakbij nu zagen we dat hij een op z’n glanzende rug druk spartelend torretje weer op z’n pootjes zette. Hij deed dat met zo’n natuurlijk gebaar, dat het ons diep ontroerde. We kenden die man totaal niet, maar we zullen het nooit vergeten. Die man, een toonbeeld van volkomen vanzelfsprekende compassie. Ten voeten uit: eerbied voor het leven.

Het gebaar van die man gaf onze toch al zo mooie dag op de Veluwezoom een onverwachte glans. Zo kan het dus ook, mens zijn op aarde. In een wereld waar kostbaar leven meedogenloos wordt misbruikt, vernederd, vertrapt, stemde die man ons weer hoopvol.

Cecilia Bouma

Om te doen

Heb je weleens tijdens een wandeling of gewoon als je onderweg bent een dier(tje) gered? Vandaag heb je weer eens kans!

Ook handig om het telefoonnummer van de Dierenambulance bij je contacten in je mobiel te bewaren: 0900-0245 http://www.dierenambulance.nl

Recept pasta & paddestoelen

INGREDIËNTEN

  • 1 grote ui
  • teentje knoflook
  • kokosolie
  • 250 gram gemengde paddenstoelen en 250 gram shitakes
  • blokje vegan paddenstoelenbouillon
  • 300 gram volkoren pasta
  • wat peterselie
  • 100 gram walnoten

BEREIDING

Maak de ui en knoflook schoon en snijd het fijn. Verwarm de kokosolie in een wok en fruit de knoflook en ui. Maak de paddenstoelen schoon, snijd ze iets kleiner en voeg ze toe aan de gebakken ui, bak ze even mee op hoog vuur en voeg de vegan paddenstoelenbouillon eraan toe. Stoof het geheel in gesloten pan op heel laag vuur ongeveer 10 minuten.
Kook de pasta, giet het later af en schep dan een en ander door de paddenstoelen. Hak de peterselie en maak de walnoten fijn. Strooi ze over de pasta. Verder maak je het op smaak met peper. Smakelijk eten!

Om te overdenken

Aandacht voor het kleine | Lucas 15:1-10 (Willibrordvertaling)

Telkens kwamen alle tollenaars en zondaars naar Hem luisteren. De farizeeën en schriftgeleerden spraken daar schande van en zeiden: ‘Die man ontvangt zondaars en eet met hen.’ Maar Hij vertelde hun deze gelijkenis: ‘Als een van u honderd schapen heeft en er één van verliest, laat hij dan niet de negenennegentig andere schapen in de eenzaamheid achter om op zoek te gaan naar het verloren schaap, totdat hij het vindt? En als hij het gevonden heeft, neemt hij het vol blijdschap op zijn schouders; thuisgekomen roept hij zijn vrienden en buren en zegt hun: “Deel in mijn blijdschap want ik heb mijn verloren schaap weer teruggevonden.” Ik zeg u, zo zal er in de hemel meer blijdschap zijn over één zondaar die zich bekeert, dan over negenennegentig rechtvaardigen die geen bekering nodig hebben.
Of als een vrouw die tien drachmen (red. drachme is een muntstukje) heeft, er één verliest, steekt ze dan niet een lamp aan, veegt het huis en zoekt zorgvuldig totdat zij die drachme vindt? En als zij die gevonden heeft, roept ze haar vriendinnen en buren en zegt: “Deel in mijn blijdschap, want de drachme die ik verloren had, heb ik teruggevonden.” Zo, zeg Ik u, is er blijdschap bij de engelen van God over één zondaar die zich bekeert.’

Pin It on Pinterest