In Memoriam Joke van der Meulen-Jansema (1963-2018)

Een kleurrijke rouwkaart valt op een zaterdag op de deurmat. Niet heel gebruikelijk maar wel toepasselijk voor Joke. Het kunstwerk is een creatie van een kunstenaar die ooit een bijna doodervaring had. Die ervaring had veel invloed op zijn leven. Joke herkende zich in de kleurrijkheid van dit tafereel. Zij hield niet van zwart. Ondanks alles zag ze het leven altijd positief in, overal ontdekte ze mogelijkheden, ze gaf haar leven kleur.

Joke is een van de eerste zeer betrokken vrienden bij Vegan Church. Al vele jaren was ze vegetariër en sinds vijf jaar veganist. Ze is een heel overtuigde die velen in haar omgeving inspireert om ook die weg van gezondheid te ontdekken. Zo heeft Joke een lezing met Boele Ytsma in de Ontmoetingskerk in Gorinchem georganiseerd en op die avond in 2014 hebben wij elkaar voor het eerst persoonlijk ontmoet.

Hierop volgen vele ontmoetingen bij VIER HET LEVEN in Zoetermeer, menigmaal samen met haar vriendin en bij haar thuis. Joke heeft de afgelopen 18 maanden vaak gezegd, dat ze zo graag meer wil doen voor VC. Dat dit voor haar fysiek niet mogelijk is, doet haar veel verdriet. Dat Joke evenwel veel voor VC heeft gedaan, willen we hier graag memoreren met een prachtige herinnering.

GROEN GELOVIG | 3 JUNI 2016
Met een groep van zes mensen zijn we naar de Jacobikerk in Utrecht getogen voor het aanwezig zijn bij de ondertekening van de Groene belofte. Het is een indrukwekkende dag, een volgende stap is door christenen gemaakt voor goed omgaan met de aarde en al wat leeft.

 

Daarna willen we samen gaan eten, gezellig aan een van de Utrechtse grachten. We komen aan bij het vegetarisch eethuis, De Werfkring. Wat blijkt? Voor het restaurant moet je een smalle trap af naar beneden. Oeps, een van ons zit in een rolstoel en dat gaat natuurlijk niet. Joke, voortvarend als ze is, bedenkt de oplossing: we sjouwen de tafel en de stoelen gewoon omhoog. Denken in problemen (“Kan dat wel?”) noch tegenspraak wordt geduld, dit is de enige manier om ons doel te bereiken: samen gezellig vegan eten. En zoals Joke het heeft bedacht, gebeurt!

Deze levensinstelling is kenmerkend voor haar. Zo heeft Joke zich door het leven en haar slopende ziekteproces heengeslagen en heeft ze heel veel betekend voor velen die haar lief en dierbaar zijn.

Een van de vrienden die ook mee was naar Groengelovig schreef het volgende op FB:“Och, Joke! Wat verdrietig, ik stuur de familie een kaartje vandaag. Een mooi mens is heengegaan. HIJ heeft zijn handen uitgestrekt, uitgeput nam je ze aan om naar de hemel te gaan. Reuze fijn om je te mogen hebben leren kennen. Je hebt je kerkgenootschap ook dichterbij je levensstijl kunnen brengen en daardoor ontstonden er mooie ontmoetingen! Je bent nu bij onze lieve God”.

HEERE, U BENT AAN MIJN ZIJ
Op de dag voor haar heengaan, postte iemand op haar tijdlijn dit gedicht. Dit willen we tot slot graag met jullie delen.

We bidden haar man, kinderen en ouders en alle die haar lief en dierbaar zijn Gods nabijheid en troost toe in deze en de komende tijd.

NB Dit In Memoriam is in overleg met en met toestemming van Joke’s man gepubliceerd.

Pin It on Pinterest