Laat iedereen merken dat jullie vriendelijk zijn

En bedenk goed: de Heer is dicht bij ons. Maak je geen zorgen, maar vraag God alles wat je nodig hebt. Bid tot God, wat er ook gebeurt. En dank Hem altijd (uit: Filippenzen 4, BGT)

Deze tekst past op allerlei manieren heel mooi bij de Ontmoetingsdag 2019. Over deze dag willen we graag enkele gedachten met je delen in dit blog.

Compassie, bekeringservaring en een knuffel voor een stier

In de ochtend neemt Anja ons mee in een zoektocht naar de vraag waarom “vegan” en “christelijk geloof” zo goed bij elkaar passen. Anja zegt het volgende hierover:

Klik hier voor de liturgie van de viering (PDF).

Er zijn verschillende redenen: voor de dieren, voor je gezondheid, voor de medemens en voor de planeet. Uiteraard zijn er ook vegans die niet christen zijn en christenen die niet vegan zijn, maar Anja legt uit hoe dit bij haar samen komt, hoe zes jaar geleden bij haar de ogen open gingen en het lampje ging branden, “als een soort van bekeringservaring. Want al die voordelen van vegan lifestyle passen zo goed bij Gods liefde voor al wat leeft, dat zo het idee van “vegan christen” en ook “Vegan Church” is ontstaan.

Anja vertelt ook over haar jeugd op het platteland en hoe zij is grootgebracht met respect voor stieren: ”Kom daar nooit te dichtbij. Met hun horens kunnen ze gevaarlijk zijn”. Totdat ze op een open dag bij Melief ontdekt hoe het is om te kunnen en mogen knuffelen met een stier. En wat voor geduldige dieren dit zijn. Over Gods liefde voor en in al wat leeft gesproken!

Luister hieronder haar hele verhaal.

Dier & Evangelie, theologie van dierenrechten

Sandra vertelt over de sneak peek van het boek in wording, Dier & Evangelie, Theologie van dierenrechten. Elke deelnemer heeft een voorproefje van de sneak peek ontvangen (download hier de gratis sneak peak). De basis van het boek is het gedachtegoed van the Revd. prof. dr. Andrew Linzey. Hij heeft sinds de jaren ’70 een prachtig theologisch fundament gelegd onder dierenrechten. Hierbij staat zijn geloof in Jezus Christus centraal.

Hij stelt bijvoorbeeld dat ‘opkomen en uitkomen voor Jezus’ betekent, dat wij als christenen dieren zien als Gods schepselen en niet als dingen of grondstoffen voor producten. Ook vindt Linzey het belangrijk dat we ontdekken hoezeer dieren een eigen verbinding hebben met het Lam Gods die de zonden der wereld wegdraagt.

En verder nodigt hij ons ertoe uit om ons te realiseren hoezeer wij als kinderen van God geroepen zijn tot een bediening van verzoening en bevrijding voor al wat leeft en voor heel de schepping.

Een vluchtige reis door de kerkgeschiedenis laat zien dat er, net als nu, steeds weer mensen waren die Gods schepping centraal stelden en hoe enkele jaren daarna de mens het toch weer voor elkaar kreeg om zichzelf tot middelpunt van het heelal te maken.

Dat betekent voor ons dat wij als vegans en christenen moedig door moeten gaan. Anderen gingen ons voor en tegenbewegingen horen er gewoon bij!

 

Rijk gevoed: door lunch en ontmoetingen

Na een overheerlijke lunch met puur plantaardige soep, volkorenbrood, lekkere smeerseltjes, verschillende rijke salades en prachtige ontmoetingen is het tijd voor het middagprogramma.

Goede raad: wees gewoon aardig, wees een lieve persoon

Tobias Leenaert, bekend van zijn boek: How to create a vegan world: A Pragmatic Approach (2017), neemt ons mee in zijn denken over communicatie. Hoe kunnen wij veganisten zo effectief en strategisch mogelijk met de ander in gesprek gaan en anderen de hand reiken om ook stappen te zetten richting een meer compassievol voedingspatroon en leefstijl? Hij roept ons op om ten eerste gewoon aardige lieve personen te zijn die ook kunnen genieten en kunnen lachen, zodat de ander zich geaccepteerd weet. Het lijkt een open deur, maar het is eerder een spiegel die hij ons als vegans voorhoudt.

“We hebben als veganisten zoveel te vertellen en dat is goed. Maar onthoud ook dat het gaat om relatie en weet hoe een conversatie en het proces van de conversatie in elkaar zit. Daar onthoudt men het meeste van, of het een gezellig en prettig gesprek was. Wees dus een vriendelijke persoon. Probeer niet steeds gelijk te willen hebben en beschuldig nooit, hoewel de onderwerpen heel serieus zijn. Heb dus oog en oor voor de ander”.

Enkele van zijn gulden regels voor een aantrekkelijke manier van zijn is: verwelkom anderen van harte in je wereld, maak het niet nog moeilijker dan het is, beweeg met de ander mee, leg de lat niet te hoog en verdraag het dat eenieder die stappen zet die bij hem of haar past.

Help anderen om hun geest en hun hart meer te openen voor compassievol leven!

Voor meer over Tobias, lees je hier.

Samen aan de slag: oefenen, doordenken, in dialoog, koken, wandelen

In vijf workshops gaan we aan de slag met de vraag hoe je aan vegan outreach kunt doen in een christelijke wereld. Kitty heeft een mooie compilatie gemaakt van de foto’s die op deze dag gemaakt zijn. Voor een impressie van de workshops en andere elementen van de dag, zie hier.

Viering: eens zal God alles nieuw maken

In de viering komen al onze gedachten en gebeden samen. We laten ons bemoedigen door de woorden uit het laatste Bijbelboek Openbaring, dat God eens alles nieuw (vernieuwd) zal maken en de dood niet meer zal zijn. Hoe mooi is het dat eenieder met zijn of haar eigen geloofsbeleving, spiritualiteit, liefde voor God en al wat leeft op zijn en haar eigen wijze goede gebeden en goede wensen mag delen.

Borrel en mensen die in 2019-2020 actief meedoen

We eindigen deze dag met een heerlijke afsluitende vegan borrel. Heel blij zijn we dat deze dag zoveel positieve energie heeft opgeleverd, zoveel vreugde en herkenning. Iemand zei: ”Ik kende eigenlijk niemand toen ik kwam, maar er is hier zo’n hartverwarmende sfeer en positieve energie, ik voel me helemaal welkom!” Dat is een groot compliment voor ons allen.

Twee mensen hebben aangegeven in de komende tijd actief als vrijwilliger te willen bijdragen aan de verspreiding van onze vegan boodschap in de christelijke wereld. We heten hen dan ook van harte welkom in ons actieve midden. En hoezeer hopen we met elkaar dat we bekend zullen staan als vriendelijke mensen die erop vertrouwen dat alles goed komt, omdat de Heer nabij is!

Pin It on Pinterest