Max aan het woord

Ik ben 47 jaar en het resultaat van een Pakistaanse vader en een Nederlandse moeder. Ik ben soennitisch opgevoed, maar heb me nooit kunnen vinden in het soennisme of enige andere stroming binnen de islam.

Bidden voor een katje

Ik heb altijd in God geloofd maar heb me tot mijn veertigste levensjaar nooit in religie verdiept. Daar kwam verandering in toen mijn katje op sterven lag. Met dit diertje had ik echt een klik. Ze begreep alles. Als ik verdrietig was legde ze haar pootje op mijn gezicht. En ze leek te begrijpen wat ik haar vertelde. Ik heb God om kracht gevraagd (ja, ja nood leert bidden). Daarna kreeg ik interesse in de Bijbel en besloot om me wat meer te verdiepen in de islam.

Mijn weg naar God

Lees hier over mijn zoektocht naar hoe er in de Koran gesproken wordt over dieren, en mijn kennismaking met het koranisme. Er zijn vele wegen die naar God leiden en ik heb de mijne gevonden. Persoonlijk vind ik het niet belangrijk welke weg gekozen wordt, zolang die maar naar God leidt. Zoek wat bij je past en ga zelf op zoek. De religieuze teksten zijn er.

Bevrijding

Tegelijkertijd met religie kwam bij mij het vegetarisme en later het veganisme. Dit uit respect voor de gehele schepping. Het veganisme voelde als een bevrijding en dit voelt nog steeds als de beste beslissing die ik ooit genomen heb.

Ontmoetingen over grenzen heen

Bij de leden van Vegan Church voel ik me zeer op mijn gemak en ik ervaar veel overeenkomsten, met één verschil en dat wil ik toch noemen. Ik zie Jezus als profeet en niet als de zoon van God. Ik heb nog niet veel diensten bijgewoond, maar ik ben tot nu toe iedere keer met een heel goed gevoel huiswaarts gekeerd.

May God bless you all

Om te doen

Maak jouw eigen top tien van leefregels en deel deze met een vriend of een vriendin.

Recept Koreaanse linzenkoekjes (Bin Dae Duk)

Hieronder één van mijn favoriete recepten. Het is snel en gemakkelijk te bereiden.

INGREDIËNTEN

  • 300 gram rode linzen
  • 4 eetlepels rijst
  • 2 middelgrote uien
  • 2 middelgrote aardappelen
  • 1 lente-ui
  • 4 tenen knoflook
  • 2 à 3 eetlepels verse fijngesneden koriander
  • 1 theelepel sambal oelek
  • Zout
  • Olie om in te bakken

BEREIDING

Was de linzen in een kom totdat het water helder is. Voeg de rijst toe en ongeveer 2 liter water. Laat het geheel 12 tot 18 uur weken. De linzen en de rijst zijn nu behoorlijk in volume toegenomen. Giet het water af en pureer de linzen en rijst in een keukenmachine samen met 1 ui en de 4 tenen knoflook. Voeg zout en sambal naar smaak toe. Het beslag is nu klaar. Schep het weer terug in de kom.

Rasp de 2 aardappelen in fijne reepjes en (heel belangrijk) druk het overtollige vocht er uit.
Snipper de andere ui heel fijn en roer het met de geraspte aardappel, de gesnipperde lenteui en de fijngesneden koriander door het beslag. Het mengsel is nu klaar om te bakken.

Doe wat olie in de pan en schep met een opscheplepel wat mengsel in de pan, formaat hamburger. Bak het koekje eerst aan een kant goudbruin en draai het vervolgens om, om de andere kant te bakken.

Let wel op; gebruik uitsluitend rauwe ingrediënten. Niets hoeft te worden voorgekookt. Met linzen uit blik werkt het recept niet, dan vallen de koekjes uit elkaar.

Je kunt met dit simpele recept eindeloos experimenteren. Je kunt de geraspte aardappel bijvoorbeeld vervangen door geraspte courgette. Druk wel altijd eerst het vocht er uit. Ook kun je met andere soorten linzen experimenteren.

De koekjes zijn erg verslavend.

Eet smakelijk!

Om te overdenken

De Thora in een notendop | Exodus 23:1-12 | Groot Nieuws Bijbel

1 Verspreid geen valse geruchten. Steun nooit de schuldige door een vals getuigenis.
2 Al doet ook de meerderheid kwaad, sluit je niet bij hen aan. Als je moet getuigen, verdraai de zaak dan niet, ook al doet de meerderheid dat wel.
3 De zwakke moet je in een rechtszaak niet voortrekken.
4 Stel dat de koe of de ezel van je vijand is verdwaald en je vindt die toevallig. Breng het dier dan zonder meer terug.
5 Zie je dat de ezel van je vijand onder zijn last bezwijkt, blijf dan niet toekijken. Help hem om de ezel weer overeind te krijgen.
6 Is een arme in een proces verwikkeld, verdraai zijn zaak dan niet.
7 Uit nooit valse beschuldigingen, want dat kan de dood betekenen van iemand die in zijn recht staat en onschuldig is. Ik laat de schuldige zeker niet vrijuit gaan.
8 Neem geen steekpenningen aan, want steekpenningen maken ziende ​blind: ze verdraaien de woorden van onschuldigen.
9 Buit de ​vreemdeling​ niet uit. Je weet hoe een ​vreemdeling​ zich moet voelen, want jullie waren zelf ​vreemdelingen​ in Egypte.
10 Zes jaar achtereen moet je je land ​inzaaien​ en de opbrengst oogsten.
11 Maar laat het in het zevende jaar braak liggen, laat het rusten. Wat er nog groeit, is voor de armen van je volk; wat zij overlaten, is voor de dieren. Doe hetzelfde met je wijngaard en je ​olijfgaard.
12 Werk zes dagen, maar rust op de zevende dag. Je koe en je ezel kunnen dan uitrusten, de zoon van je ​slavin​ en de ​vreemdeling​ kunnen weer op verhaal komen.

Pin It on Pinterest