Onze levensmaatjes zegenen

Wat hebben we naar deze dag uitgekeken! Net zoals een van onze grote voorbeelden, Giovanni di Pietro Bernardone willen we dieren die deel zijn van ons huisgezin in het zonnetje zetten en in het bijzonder op deze dag. We willen voor hen bidden, voor hen danken en hen zegenen in Jezus’ Naam. Waarom? Omdat we zoveel van hen houden, dat we hen in alles het allerbeste gunnen. Ze zijn onze levensmaatjes, onze huisgenootjes, onze twee- of viervoetige vrienden en vriendinnen met wie we plezier beleven en met wie we ons verdriet kunnen delen. Daarom wensen we hen ook Gods zegen!

Onze levensmaatjes hebben ook zo hun eigen visie op het leven. Zelf ervaar ik door ‘onze meisjes’ Putzi & Pippi hoe heerlijk het is om het leven vanuit hùn gezichtspunt te bekijken: zij kunnen zo uitbundig of zo relaxt leven in het nu. Ze zijn oprecht enthousiast en blij om elkaar en ons te zien. We dollen, knuffelen, rennen, spelen en wandelen in het park of aan het strand zonder ingewikkelde toestanden. Gewoon genieten van elk moment dat we bij elkaar zijn! Ik zie in hen de liefde van God, Schepper van de hemelen en de aarde, op een heel eigen wijze. En persoonlijk geloof ik ook dat onze Heer Jezus Christus is gestorven en opgewekt voor de verzoening van de mensheid (voor mijn zonden en die van jou en ons allen) en voor de verlossing van de schepping en alle medeschepselen, dus ook voor die van hen! En zo is dus ook de eerste zegen-de-dieren-dag ontstaan.

Van ‘verzuipen in de regen’ tot ‘in het zonnetje zetten’
Om 14.00 uur verzamelen de eersten zich bij ons thuis. Ik ben al eerder naar het Westerpark gegaan met onze Tarp en een bolderkar vol spullen. Vlakbij het water heb ik een mooie plek uitgezocht om heerlijk met elkaar van de nazomerzon, van onze potluck en van de viering te genieten. Helaas ‘valt dit in het water’: de regen komt namelijk met bakken uit de hemel. We besluiten om de viering en de potluck gewoon lekker warm bij ons thuis binnen te houden. Daar eten we gezellig met elkaar van de overvloedige vegan maaltijd die we samen hebben klaargemaakt. We maken kennis met Lisanne, die er voor het eerst is, en praten uitgebreid over geloven in een orthodoxe geloofsomgeving. We zingen, bidden en delen ontdekkingen uit de Bijbel (Genesis 1: over ‘nefesj’, unieke levende ziel) en we zegenen alle dieren die zijn mee gekomen. In real live vooral honden, klein en groot. Maar ook via Facebook en een foto hebben we verzoeken binnen gekregen: daarom bidden we Gods genade en trouw ook over hen. Van chincilla’s en konijn tot poezen. Zo zetten we hen deze dag extra in het zonnetje!

Tot slot, waarom op deze dag?

De volgende dagen, 3 en4 oktober, zijn in de katholieke traditie dè dagen van de eerder genoemde Giovanni di Pietro Bernardone, of te wel: Sint Franciscus van Assisi. Hij bezong Gods lof over heel de schepping: al wat leeft zag hij als ‘zijn broeders en zusters’. Daarom sprak hij ook met dieren en zegende hij hen.

Ook valt op 3 en 4 oktober dit jaar het Joods Nieuwjaar, Rosh Hashana. Tijdens dit prachtige feest wordt ieder jaar o.a. de verjaardag van de schepping gevierd. Kortom, een betere opmaat voor deze schitterende feestelijke dagen hebben we mijn inziens niet kunnen uitkiezen: onze eerste Zegen-de-dieren-dag. En ja, wat hebben we ervan genoten!

Sandra

Pin It on Pinterest