Drukte van belang

Het is een drukte van belang aan onze stand in de tent langs de Mission Plaza.

Zaterdag, de tweede dag: studenten, jonge gezinnen, ouderen van dagen, schoolkinderen, ze staan netjes twee rijen dik hun beurt af te wachten. Velen willen proeven van de plantaardige melkjes en andere vegan hapjes die Anja zorgvuldig heeft uitgekozen. Anderen blijven verwonderd staren naar de facts van Bite Back die zeer tot de verbeelding spreken of naar “onze Jezus”.

Weer anderen stellen hun eigen infopakket samen: de handout waarom christen & vegan, oepsen over ‘De Bijbel is geen vega(n) boek’ en ‘Dieren hebben geen ziel’, kleurrijke prikkelende gesprekskaartjes over wat God zag toen Hij de schepping tot leven riep en wat God nu ziet als Hij naar de aarde kijkt. En ook vegan receptenboekjes van Plant Power en flyers van Plenty Food, plantaardige ontwikkelingshulp, ‘omdat honger echt vandaag de wereld uit zou kunnen, mits we allemaal zouden kiezen voor vegan lifestyle’. Ook het receptenboekje voor het luttele bedrag van € 5,= vindt zijn weg naar enthousiaste standbezoekers.

Aan de stand wordt niet alleen uitgedeeld, er wordt ook ontvangen! Pieter en Talitha Grace delen van hun vegan baksels met ons, heerlijk brood en gebakjes. Ook ontmoeten we vrienden: vrienden van vroeger, vrienden van de vorige keer Opwekking, van de kerk, uit onze straat, van de FB groep Christen & Vegan/Planteneter,

Armande en Jos hebben ook vorig jaar meegedaan met standwerk, zij zijn er op zaterdag en zij verwoorden hun ervaringen zo:

We hebben veel leuke gesprekken gevoerd. Er was veel oprechte interesse in het veganisme in relatie tot het christendom. Daar kwamen de Oepsen goed van pas en de folder met de visie van Vegan Church.

Hier wat ontdekkingen op een rij en/of wie hebben we ontmoet:

– veel jonge mensen die al meer bewustwording laten zien op gebied van voeding, omgaan met de dieren en de aarde;

– ook meer bewustwording op het gebied van de klimaatveranderingen en de rol van de mens daarin;

– vaak doorzien mensen (nog) niet de samenhang van deze problemen en hun lifestyle;

– middelbare vrouwen die met voeding bezig zijn en geïnteresseerd in de gezondheidseffecten van plantaardige voeding of willen afvallen op een gezonde manier;

– ouders die een kind hebben die vegan is geworden en er eigenlijk weinig van af weten en daarom nieuwsgierig zijn naar het veganisme;

– contact gehad met verschillende studentenverenigingen die geïnteresseerd zijn in een informatieavond;

– veel eye-openers bij mensen die de Genesis-voedselpiramide zagen;

– interessante discussies door de grafiek waarbij de mens eerst at volgens het paradijselijk dieet en na de zondvloed alles mocht eten en het effect ervan op de leeftijd;

– veel mensen wisten ook nog niet dat we geen honger op aarde hoeven hebben, er genoeg te eten is voor iedereen, als we het dier ertussen weghalen, de Plenty Food folders hielpen daar goed bij;

– enthousiaste mensen over het proeven van vegan hapjes en drankjes en heel blij als ze iets van vegan lekkers meekregen!

– er is nog weinig kennis over hoe je dan eet als vegan en of dat dan wel gezond is;

– en opvallend ondanks al deze positieve geluiden en ontmoetingen met verschillende nieuwe vegan christenen: echt vèèl vegan christenen zijn er niet op Opwekking;

– maar hoe dan ook, velen (ook de schoolkinderen en jongeren die met hun compassievol hart al best veel kennis van vegan lifestyle hebben) vonden dat het gesprek interessant was en tot nadenken aanzet!

Marieke doet mee op zondag, voor het derde jaar op Opwekking. Dit is haar verhaal:

Zondag mocht ik helpen bij de stand van Vegan Church, voor het derde jaar op opwekking.

Ik heb zo ontzettend genoten van de sfeer en de mooie gesprekken. Wat een groot verschil met het eerste jaar, toen we zelf echt mensen moesten aanspreken met flyers. Nu komen mensen gewoon naar ons toe en soms staan ze zelfs in de rij voor een gesprek. Dit succes is te danken aan de enorme inzet van Anja en Sandra de heerlijke proeverij van vegan producten, de prachtige kleurrijke posters en alle informatiemateriaal. Hierdoor is de stand echt een uitnodigende eyecatcher in de MissionPlaza.

Voordat ik ging helpen, zat ik die ochtend eerst nog in de dienst waar Kees Goedhart preekte. Hij vertelde dat wij mensen het nodig hebben om kennis te vermeerderen, maar dat kennis vermeerderen tegelijk ook smart vermeerdert. Hoe erg is dit van toepassing op het veganisme!? Sinds ik weet van het leed dat veroorzaakt wordt door de vee-industrie (het wòòrd al!), ben ik zoveel bewuster en wijzer geworden, maar tegelijk ook zoveel meer leed en smart gaan ontdekken. Ik heb de dienst van Kees Goedhart dan ook een paar keer aangehaald in de gesprekken die ik heb gevoerd met de bezoekers van de stand.

Wat me op viel tijdens de gesprekken is dat mensen in de loop van de afgelopen 3 jaar steeds bewuster zijn geworden en dat ze bovendien veel meer open staan voor bewustwording, bereid zijn om na te denken, hun kop uit het zand willen halen. Ik was aangenaam verrast door het aantal mensen dat al vegetarisch en zelfs vegan is of iemand kent die vegan is of op een andere manier duurzaamheid belangrijk vindt.

Ook heb ik een aantal mensen gesproken dat nog niet bekend was met het leed in de melk- en eierindustrie of de enorme impact van de vee-industrie op de wereldvoedselverdeling en hier merkbaar van onder de indruk was. Ik merk gewoon dat het vegan vuurtje zich langzaam aan het verspreiden is in de christenwereld. Wauw, wat geeft dat een goed gevoel!! Veel mensen die ik sprak, gaven complimenten dat we veganisme aan de kaak stellen en zeggen: “Jullie hebben écht een missie’!”

Soms raak ik weleens ontmoedigd (bijvoorbeeld als ik kijk naar de snacks die verkrijgbaar zijn in de snacktent en dat zelfs bij de allereerste biologische kraam op Opwekking (Ekoplaza) geen enkele vegan maaltijd te krijgen is), maar de inspirerende gesprekken hebben me echt weer super blij, hoopvol en enthousiast gemaakt om onze missie voort te zetten.

Stap voor stap wordt land veroverd. Langzaam maar zeker gaan wij door!

Pin It on Pinterest