40 dagen tijdDag 1

Hallo, ik ben Anton uit Arnhem

Elke maaltijd een feest

Ik zoek regelmatig naar nieuwe veganistische recepten op Internet. Zo kwam ik recepten tegen van iemand die getrouwd was met een Grieks Orthodoxe man. Ze moest zich wel gaan verdiepen in veganistisch eten, want volgens de vastenregels van de oosterse kerk onthoud je je in de vastentijd van vlees, vis, zuivel, olie en eieren. Ineens bedacht ik me: dan is volgens die regels mijn hele leven een vastentijd. Zo voelt het helemaal niet: elke maaltijd is voor mij weer een feest.

Hoe het begon en daarna …

Het begon voor mij met allerlei lichamelijke klachten. Ik las een verhaal van iemand met soortgelijke klachten, die verdwenen door het aannemen van een geheel plantaardige voeding. Vlees at ik al heel lang niet meer, eieren en zuivel wel (vooral kaas, veel kaas). “Wat heb ik te verliezen?”, dacht ik. Ik bleek niets te verliezen te hebben, alleen maar te winnen. De kaasverslaving moest ik aanpakken en toen dat eenmaal lukte was de rest heel makkelijk.

Gaandeweg kwam ik in een andere wereld te leven, een wereld waarin dieren geen gebruiksartikelen zijn die benut kunnen worden door ons, mensen, maar wezens met eigen belangen, met net zoveel levensdrang als wij, behoefte aan vrijheid en bewegingsruimte en ontplooiing. Het is dezelfde wereld waarin ik leef, maar toch ook een heel andere wereld. Ik ben niet meer het middelpunt omdat ik mens ben. God heeft met al die andere wezens een eigen relatie die ik niet kan natrekken, wel respecteren.

Vasten, Pasen en … muffins

Vasten om toe te leven naar Pasen. Het grote Pasen moet nog beginnen, het feest waarop alles wat ademt nieuw zal leven. Onderweg daarnaartoe is vasten een feestelijk gebeuren. Muffins bijvoorbeeld passen heel goed bij dat vasten… (recept: dag 2).


Om te doen

Maak je maaltijd tot een feest:
neem een hap en kauw er minimaal 20 keer op.

Wat proef je allemaal?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest