“Wat hebben we het toch goed hier in Nederland,” denk ik regelmatig als ik de beelden van leed en verdriet via het wereldnieuws aan mij voorbij zie trekken. “Wat een zegen is het als we alles wat we hebben en wat ons gegeven is eerlijk verdelen,” zeggen we tegen elkaar tijdens deze tweede bijeenkomst van het Werkgezelschap VC Theologen. “Wat heb Ik het leven toch goed geregeld voor Mijn volk, Mijn kinderen, Mijn schepping, Mijn wereld,” lezen we in de Schrift, nadenkend over het wonderlijke verschijnsel van het sabbats- en jubeljaar.

Tijdens deze bijeenkomst gaan we met dit thema creatief aan de slag (zie PDF). Hans geeft een prachtige inleiding over dit originele goddelijke fenomeen. “Het sabbatsjaar,” betoogt hij, “Is in vier opzichten van betekenis: religieus/liturgisch, ecologisch/economisch, diaconaal en pastoraal” (pagina 5-6). Helaas is het indertijd onvoldoende tot niet door het volk van Israël in praktijk gebracht. En tot op de dag van vandaag lijkt het een onuitvoerbaar plan.

Het is flauw om dan te gaan wijzen, want wat doen wij? Sandra maakt daarom een koppeling tussen de inleiding van Hans, de pauselijke encycliek, Laudato Si’ en ons dagelijkse leven anno nu, want ook wij worden opgeroepen om met respect voor Gods schepping en respect voor medemensen en medeschepselen het leven te bewaken en te bewaren. Inzichten vanuit de ecologische spiritualiteit kunnen daarbij behulpzaam zijn. Hoe kun je dan aan de slag? Maaike geeft er wat voorbeelden van uit haar zoektocht en haar dagelijkse leven.

Zoals altijd is er vervolgens volop ruimte voor dialoog en het delen van heerlijke vegan hapjes, drankjes en een eenvoudige voedzame maaltijd. We bidden tenslotte voor de nood in de wereld, Gods wereld. En we bidden de Heer dat Hij ons wil aanvuren om uit onze comfortzone te stappen (“want wat hebben we het toch goed hier in Nederland”) en om een licht te zijn voor en in onze wereld, anno vandaag.

God of the poor, Friend of the weak,
give us compassion we pray.
Melt our cold hearts, let tears fall like rain.
Come, change our love from a spark to a flame!
(Graham Kendrick)

Beluister op YouTube

Sandra

Pin It on Pinterest