“Wat hebben deze drie met elkaar te maken?” is de spannende vraag die tijdens deze derde bijeenkomst van het Werkgezelschap VC Theologen centraal staat. Eigenlijk heel veel, ontdekken we. Sinds ik van de Groene Bijbel hoorde bij de ondertekening van de Groene Belofte (Utrecht, 3 juni 2016) heb ik de wens om het met elkaar over deze thema’s te hebben. Want ik ben enerzijds verheugd over deze prachtige uitgave met schitterende foto’s, verdiepende artikelen en interviews. Eindelijk hebben we in christelijk Nederland nu ook zoiets verrassends duurzaam actueels, in navolging van the Green Bible (2010). Anderzijds vraag ik me af hoe we de vegan lifestyle kunnen verbinden met en in het hart van de belangstelling zetten van medechristenen vandaag de dag. Net zoals in de pauselijke encycliek Laudatio Si’ die we vorige keer hebben besproken, blijft de vegan lifestyle best onderbelicht. Hoe komt dat? Is het verlegenheid? Is het gebrek aan kennis en inzicht? Misschien wel stilzwijgend wegkijken en ‘tevreden zijn met een goed geweten’? Wat zou onze bijdrage kunnen zijn om wat meer beweging te krijgen in het denken hierover?

Tijdens deze bijeenkomst verkennen we eerst onze eigen vragen met betrekking tot vegan lifestyle en geloven. “Welke thema’s houden je nu op dit moment bezig?”

God zag dat het goed was

Daarna bespreken we het artikel van Jan Boersema, ‘De mens is een bijzondere soort met een bijzondere verantwoordelijkheid’ (Groene Bijbel, pagina 1208-1213). We ontdekken dat de Here God Zijn schepping op handen draagt en dat Hij de zorgplicht heel serieus neemt: Psalm 104 zet ons op dat spoor en ook het verbond dat de Here God heeft gesloten met al wat leeft inspireert ons om concreet na te denken over de vraag wat wij dan zouden kunnen doen.

Zo’n ‘concrete mogelijkheid tot verantwoordelijkheid tonen’ biedt Plenty FoodJos, de voorzitter van deze unieke veganistische ontwikkelingshulporganisatie, deelt met ons interessante en confronterende wetenswaardigheden over (on)eerlijke wereldvoedselverdeling en welke impact het nuttigen van dierlijke producten heeft op deze verdeling. Het klinkt eigenlijk zo logisch: wanneer de dieren van de rijken plantaardig voedsel nodig hebben, kunnen de mensen die dit voedsel verbouwen (bijvoorbeeld in Zuid-Amerika) dit zelf niet eten. En wanneer we de dieren uit de voedselketen halen, hebben de mensen voldoende voedsel om daarvan zelf te leven, te overleven, samen te leven. Dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Dat vraagt om groeien in kennis en inzicht over hoe deze markt werkt. En dat vraagt ook de wil om deze kennis en deze inzichten om te zetten in daadwerkelijk handelen. Wij mensen hebben namelijk een bijzondere verantwoordelijkheid voor al wat leeft, geïnspireerd door de woorden in de Schriften, door de Heilige Geest van God zelf. Voor een ieder die vandaag deze bijeenkomst bijwoont, betekent het: bewust kiezen voor een vegan lifestyle. Dat is een hele bemoediging en aanmoediging! Christenen, theologen of theologisch geïnteresseerden, en samen vegan. Wow!

Ook deze keer maken we een wandeling, dit keer door onze mooie autovrije woonwijk in Meerzicht, Zoetermeer. We bidden en zingen met elkaar en prijzen God voor Zijn liefde voor al wat leeft. We genieten van vegan hapjes (home made appelflapjes en boerenkool chips) en drankjes en we smullen van de verrukkelijke zelfgemaakte vegan erwtensoep met brood. En tot slot schenken we via Plenty Food een huishouden in Kenia twee fruitbomen. We wensen elkaar en jou die dit leest van harte toe dat het oorspronkelijke voedingsideaal van de Here God in Genesis 1:29-30 voor mens en dier ons allen tot zegen zal zijn.

Volgende keer 4 maart 2017
De bachelorscriptie van Nienke van Ittersum over een wonderlijke combinatie, door de Universiteit van Humanistiek gewaardeerd met een schitterende 8: Over veganisme, Floris vd Berg en Andrew Linzey. Van harte welkom!

Sandra

Pin It on Pinterest