Vier het leven: ga tot de mieren, gij luiaard, en word wijs (Spreuken 6 : 6 – 8)

Opnieuw was het prachtig weer tijdens onze viering en dus werden alle benodigde spullen in onze nieuwe bolderkar geladen en naar het Westerpark gereden. Op een zonnige weide spreidden we onze kleedjes uit en daarop werden allerlei heerlijkheden neergezet. Anja had weer een heerlijke maaltijd voor ons klaargemaakt en ook een aantal deelnemers had iets lekkers meegenomen.

Na een gezellige en lekkere maaltijd hebben we met elkaar nagedacht over de spreuk ‘Ga tot de mieren, gij luiaard, en word wijs’ n.a.v. Spreuken 6 : 6 – 8. Neem je verantwoordelijkheden serieus en laat je niet leiden door gemakzucht of onverschilligheid. Dus ook ten opzichte van de schepping en je medeschepselen. Dat betekent niet dat je alsmaar door moet gaan tot je erbij neervalt. Zoals we tijdens een eerdere viering besproken hebben: je lichaam is een tempel van de Heilige Geest en dat betekent dat je ook goed voor jezelf moet zorgen. Op tijd rust nemen is ook belangrijk.

In het Hebreeuws, de grondtekst van de Joodse wijsheidsliteratuur, wordt beschreven dat ‘de luiaard’ degene is die heel goed weet wat hij of zij moet doen (bijv. t.a.v. bezit en voeding), maar het gewoon vertikt om dat te doen, waardoor hij of zij dus door eigen schuld op het pad van de dood terechtkomt. God geeft namelijk heel duidelijk aan wat de weg tot het leven is. Het is dus wijs om die weg te volgen. Wees dan geen ‘luiaard’, maar doe als de mieren: anticipeer op wat er komen gaat, bereid je voor, werk samen, pak ook je rust en LEEF.

Midden in de natuur hebben we met elkaar gezongen en gebeden; dit keer met name voor alle schapen en geiten, die geofferd gaan worden tijdens het islamitische offerfeest.

Het was goed om elkaar – voor het eerst of opnieuw – te ontmoeten. De locatie in de buitenlucht gaf deze viering een extra ontspannen tintje. Het gras onder onze voeten (inclusief ganzenuitwerpselen), zingende vogels op de achtergrond, een prachtige zonsondergang…

Voor mijzelf was deze middag helemaal bijzonder: na een deprimerende en uitputtende week moest ik mezelf echt naar de viering toe slepen. Het kostte me best wel veel energie om aan de bijeenkomst deel te nemen, maar uiteindelijk ging ik helemaal geïnspireerd weer naar huis. Dus hierbij ook een persoonlijk bedankje aan alle aanwezigen. Ik was wat stil en teruggetrokken en jullie gaven me de ruimte die ik nodig had. Jullie betrokkenheid en bewogenheid met de schepping en onze medeschepselen gaven mij tijdens de viering weer de energie om verder te gaan.

Dat is een van de mooie dingen van de vieringen van Vegan Church: de bijeenkomsten geven ons de kans om elkaar bemoedigen en om staande te blijven in deze keiharde en ingewikkelde wereld. Op dit moment vinden de vieringen plaats in Zoetermeer. Vegan Church wil graag de mogelijkheid bieden om ook in andere plaatsen vieringen op te zetten. Wil jij in jouw woonplaats graag regelmatig samenkomen met andere vegan christenen, neem dan contact met ons op via . We kunnen dan de mogelijkheden met je bespreken.

Jantine

Pin It on Pinterest