Wow, wij waren helemaal verrast door het aantal deelnemers! Naar aanleiding van de uitnodiging voor deze viering met als thema ‘Liefde voor de kosmos’ meldden zich maar liefst vijftien mensen en twee honden aan de deur. Zes gasten waren voor het eerst bij een viering aanwezig. Special guest was Arianne van de website Appel & Manna. Zij wilde voor haar blog graag een artikel over Vegan Church schrijven.

Zoals we gewend zijn, begonnen we de viering met een maaltijd. Vooraf kregen we een romige preisoep zonder room. De truc is om havermout mee te koken, want haver is het meest vette graan en daarom zeer geschikt voor het romige effect. Het hoofdgerecht bestond uit zilvervliesrijst met een zoetzure tempéschotel en een gepikkelde salade. Als toetje hadden we een duo van raw gebak.

Wij ervaren de sfeer iedere keer weer als een wonder. Opnieuw was het alsof we elkaar al jaren kennen, terwijl zes gasten pas voor het eerst aanwezig waren en vier pas voor de tweede keer. Je moet het eigenlijk zelf ervaren hebben om je er een voorstelling van te kunnen maken.

Na het eten volgde een wandeling door de wijk, zodat de deelnemers even een frisse neus konden halen voordat we dan aan de viering zelf begonnen. De honden waren hier uiteraard ook erg blij mee.

Bij het thema paste vooral de Bijbeltekst uit Johannes 3 vers 16: ‘Want God had de wereld – in het Grieks staat er ‘kosmos’ – zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft’. In dit evangelie wordt er heel sterk van een dualistisch wereldbeeld uitgegaan: goed en kwaad, licht en duister, leven en dood. We zongen liederen die daarbij aansluiten en keken naar de animatie ‘Man’ van Steve Cutts omdat deze film de kwade kant van de mensheid sprekend verbeeldt. Sandra vertelde over het leven van Jezus en zijn overwinning op dood en duisternis. In twee groepen spreken we erover hoe wij het licht in deze wereld kunnen brengen en hoe moeilijk dat soms is. Om elkaar daarin aan te moedigen, deelden we brood en druivensap. Er was veel ontroering en verbondenheid deze avond. We hebben gebeden voor de schepping, dat het licht en de liefde alle schepselen zal bereiken en dat wij op onze manier en met onze mogelijkheden er aan mogen bijdragen.

Dank aan een ieder die deze avond met ons heeft gedeeld!

Pin It on Pinterest