Gisteren hebben we in Keulen een “Vier het leven’ bijeenkomst gehad. Ilka Heinz is al een hele tijd bezig om mensen bij elkaar te brengen. De situatie is een beetje hetzelfde als in Nederland: binnen de christelijke wereld krijg je weinig weerklank en in de vegan wereld kijkt men je als christen verbaasd aan. Reden genoeg om spijkers met koppen te slaan. Ilka was enthousiast over het idee om eerst mee te doen aan demonstratie voor de Dom en aansluitend bij haar het leven te vieren.

Het thema van de demonstratie bij de Dom was ‘Kein Segen für Tiermord’ (vertaald: ‘Geen zegen voor het doden van dieren’); gekoppeld aan het zegenen van dit soort praktijken door de Rooms Katholieke kerk. De organisaties Be A Voice For The Voiceless, Schüler für Tiere Köln en de dierenrechtenorganisatie Die Eulen e.V. gebruiken Jezus als voorbeeld, als Degene die al het leven liefheeft, hoewel men zich niet expliciet profileert als christenen. Toen wij onszelf met ons Vegan Church bord bij hen aansloten, was de eerste reactie: “Daar kunnen wij hier slechts van dromen!”

Goed dat we samen hebben opgetrokken die dag!

De droom werd al een stukje realiteit toen we bij Ilka met nog twee andere christenen ‘het leven hebben gevierd’ in een eerste Duitse viering bij haar thuis. Voor mij was het een overweldigende ervaring: ze had voor een uitgebreide koffietafel gezorgd met vijf taarten en cake voor de vijf aanwezigen. Dus niet voor iedereen een stukje maar voor iedereen vijf stukken taart. Zo geweldig en gastvrij en onwijs lekker!

We hebben verteld hoe het in Nederland tot de oprichting van VeganChurch is gekomen en wat we tot nu toe al hebben gedaan en tijdens de vieringen hebben besproken. Darna hebben we samen vooral Duitse liederen uit mijn jeugd gezongen. Die waren wat minder bekend. Hoe zou dat nou komen!?  Ah, ben geen twintig meer…Volgens de manier van lectio devina hebben we Openbaring 4 en 5 gelezen. Bij deze methode laat je Gods Woord rechtstreeks tot je hart spreken, ongeacht hoe de tekst theologisch te interpreteren valt. Dat geeft soms hele verrassende ontdekkingen die je kunnen aanmoedigen en aansporen om er iets concreets mee te doen in je leven nu. We ontdekten dat de dieren eerst God prijzen en dan pas de oudsten, dat het Lam waardig is het boek te openen en de aanmoediging, steun en belofte die er voor ons in schuilen: “Je hoeft niet bij de pakken neer te zitten en verdrietig te zijn, want het Lam is de oplossing en de inspiratie om te aanbidden en vooral om door te gaan.”

Het was een voorrecht om voor Ilka’s hond Kira te mogen bidden dat Jezus als het Lam zich over haar mag ontfermen om haar thuis te halen naar haar Schepper of om haar nieuwe levensenergie te geven.

Van harte wensen we Ilka voor het vervolg op deze kick-off Gods zegen.

Anja

Vegan Church Keulen

Pin It on Pinterest