Geïnteresseerden waren uitgenodigd om vanaf 5 maart een keuze rond vasten te maken. Iets niet doen wat normaliter tot je dagelijkse routine en leven hoort. Een vorm van gedeeltelijk vasten, zoals ook Daniel heeft gedaan.

Vasten neemt in de protestantse traditie slechts een  kleine plaats in. In de katholieke traditie is dat anders en ook in de evangelische kringen is men met het onderwerp bekend.

Ondanks het thema ‘vasten’ was de uitnodiging voor de viering wèl inclusief 3-gangen diner. Om toch aan te sluiten op het thema heb ik uiteindelijk gekozen voor een reinigende en balancerende misosoep met gerst en zeewier. Het hoofdgerecht bestond uit twee bereidingen met wereldvoedsel: rijst en bonen. Zoveel mensen leven van een dagelijks kommetje rijst en anderen van bonen. Om daaraan te refereren, hebben we dus een bonensalade en zilvervliesrijst gegeten. Het toetje kwam in verband met het thema niet in de gangbare vorm. Van een vriend had ik appelwortelsap gekregen en wie wilde kreeg een glaasje. Ook al was het pakje nog niet open geweest, zat er toch een zacht gistsmaakje aan. Dan toch maar geen toetje – in welke vorm dan ook ????

Nu de dagen weer langer worden, stond er uiteraard weer een wandeling op het programma. Aansluitend zijn we, zoals we gewend zijn, met een lied en het gebed om ontferming  voor de dieren onze viering gestart. Naar aanleiding van een bijdrage van Clary heeft Sandra over verschillende aspecten, ervaringen en effecten van vasten gesproken. De ervaringen die daarna in de gesprekken gedeeld werden, waren ook erg leerzaam.

Vervolgens hebben we met elkaar gedankt en gebeden. In het delen van brood en sap hebben we de liefde van Jezus met elkaar gedeeld en daarin ondanks alle verscheidenheid eenheid ervaren. Na de zegen was er nog gelegenheid om na te praten. En dan volgde – hoe gezellig het ook was – de tijd om afscheid te nemen. Tot de volgende keer!

Anja

Pin It on Pinterest