Vierde bijeenkomst Werkgezelschap VC Theologen

Rond 14.00 uur zijn we er allemaal. Twaalf mensen en drie honden zijn uit alle uithoeken van het land naar Utrecht gekomen (Arnhem, Honselersdijk, Kampen, Tilburg, Velsenbroek, Zoetermeer). We verzamelen ons in de knusse studentenwoning van Nienke. De sfeer is opgetogen, positief en warm: we hebben er weer mega zin in.
Het is altijd een verrassing wie aanwezig zullen zijn. Ook dit keer is het een bont gezelschap van academisch gevormden in de humanistiek, in de theologie of in andere disciplines en theologisch geïnteresseerden. Verrassend is dat er twee partners meegekomen zijn en een zus. Velen zijn vegan, anderen oriënteren zich daarop. Hoe het ook zij, iedereen heeft een heerlijke vegan bijdrage meegenomen voor de potluck: van bananentaart tot vegan gehaktbrood, van maaltijdsalade tot pure vruchtensappen. Wat is het vegan leven toch mooi!

Christendom en humanisme in strijd om dierenrechten
Na een mooie kennismaking waarin we elkaar vertellen wat ons bezig houdt op het gebied van christendom en/of vegan lifestyle, is het de beurt aan Nienke voor haar presentatie. Nienke begint met een prachtige film (een soort van moderne verkondiging op muziek), gemaakt door een huisgenootje. In die film staat de genade en liefde van God in Jezus centraal.
Dan volgt het hoofdthema van deze keer: Nienkes scriptie. Met ingehouden adem luisteren we naar de kraakheldere presentatie van Nienke over het spannende thema ‘Christendom en humanisme in de strijd om dierenrechten’. Op zoek naar een samenwerkingsverband tussen religie en anti-religie in het pleidooi voor dierenrechten en veganisme door middel van een hermeneutische dieptevergelijking tussen Animal Theology en Eco-humanisme.
Hoe moedig is het om het denken van Floris van den Berg (filosoof, ecohumanist en atheïst) creatief en intellectueel te verbinden aan het denken en geloven van Andrew Linzey (christen, predikant of Rev. in de Anglicaanse traditie en een van de grondleggers van de animal theology). Wie had ooit gedacht dat dit zou kunnen? En Nienke doet het! Vrijmoedig en overtuigend, tijdens deze bijeenkomst van het Werkgezelschap VC Theologen en al eerder aan de Universiteit van Humanistiek. Haar bacheloronderzoek is aldaar gewaardeerd met een welverdiende 80 en daar zijn we allemaal erg blij en dankbaar voor.

Eye-opener: de waarde van het inclusief humanisme
Wat vandaag voor mij een eye-opener is, is het verschil tussen vertegenwoordigers van het exclusief humanisme (zoals Floris van den Berg) en het inclusief humanisme (zoals Nienke van Ittersum). Het exclusief humanisme ziet weinig heil in (een samenwerking met) religieuze stromingen, zoals het christendom. Het inclusief humanisme ziet juist wel mogelijkheden tot succesvolle verbanden tussen het humanisme en andere levensbeschouwelijke (zowel religieuze als seculiere) stromingen, zoals bijvoorbeeld het christendom. Dat biedt dus hoop voor de goede zaak, namelijk gezamenlijk opkomen voor dierenrechten.

Conclusie van deze vierde bijeenkomst
Zo kom ik voor ons als VC theologen tot deze conclusie van de presentatie, de daaruit voortvloeiende dialoog en het gemoedelijk napraten tijdens de wandeling door Utrecht: het is helder dat er zowel in het christendom als in het humanisme mensen hun stem verheffen in de strijd om dierenrechten. Hoe mooi zou het daarom zijn als we voor dit grote doel verbinding zoeken en vinden met inclusief humanisten. Zo kunnen we het draagvlak verbreden.

Wordt vervolgd …*

* NB: We willen in komende bijeenkomsten van het Werkgezelschap over dit thema verder nadenken en met elkaar de dialoog zoeken. Spreekt dit je aan? Van harte welkom!

Sandra

Pin It on Pinterest