1e Advent:
Vrede op aarde en compassie

Aries van Meteren

Anders kijken

De dagen voor Sinterklaasavond vond ik als klein kind altijd superspannend. ‘O wee als Piet iets lelijks ziet, dan krijgt Aries zijn pakjes niet!’ En dus deed ik mijn best een engeltje te zijn.

Niet dat ik dat lang volhield. Veranderingen uit angst houden zelden stand. Ze komen niet van binnenuit. Aan het begin van de evangeliën ontmoeten we de profeet Johannes die de mensen toeroept dat ze zich moeten bekeren omdat Gods nieuwe wereld dichtbij is. En voor wie niet wil luisteren zwaait er wat! Prompt laat iedereen zich dopen. Zou het echt, vraag ik me af. Johannessen zijn er nog altijd. Mensen die gedragsverandering willen afdwingen door met ‘hel en verdoemenis’ te dreigen. De reden om anders te gaan leven komt dan eigenlijk van buitenaf.

Maar het kan ook anders. Niet lang na Johannes verschijnt een andere profeet ten tonele, Jezus van Nazareth. Hij draait Johannes’ boodschap om: ‘Gods nieuwe wereld is er al, gewoon in jullie midden!’ En dat mag je ook vertalen met ‘binnenin jullie’. En Hij vervolgt met: ‘Als je het wilt zien, bekeer je dan.’ Durf je naar binnen te keren en ontdek het goddelijke in jezelf! Maak er verbinding mee en geef het handen en voeten in je leven.

Het is het verschil tussen de stok en de wortel. Jezus zaait geen angst, maar nodigt uit tot verandering, geïnspireerd door het goddelijke dat we allemaal in ons hebben en dat ons verbindt met al wat leeft. Wie zo gaat leven, kijkt anders. Die kijkt met compassie naar alles wat leeft. Niet omdat er anders wat zwaait, maar omdat we, levend vanuit Gods nieuwe wereld, niet meer anders kunnen.

Lied: ‘Als een vogel in de morgen’
(© Alfred Bronswijk) op de wijs van ‘Heer, ik hoor van rijke zegen’

Als een vogel in de morgen, als een bloem die pas ontwaakt, 

weet ik mij in U geborgen,  door het zonlicht aangeraakt. 
Ook in mij, ook in mij, is Uw Koninkrijk nabij. 

Als de golven op het water, als de vissen in de zee, 
neemt Uw woord mij nu en later naar Uw verre verten mee. 
Ook in mij, ook in mij, is Uw Koninkrijk nabij. 

Als de kind’ren in de straten, als de ouden op het plein, 
weet ik dat mijn doen en laten in uw ogen goed mag zijn. 
Ook voor mij, ook voor mij, is Uw Koninkrijk nabij.

Recept Amuse

Een feestelijke start van je kerstmenu is deze Amuse.

Zo vlak voor Sinterklaas ben je wellicht nog niet in de stemming voor kerstboompjes, maar probeer dit makkelijke recept uit. En als je het dit weekend wilt uitproberen hoef je natuurlijk nog geen kerstboompjes te kiezen maar gewoon een lekker boterham maken.

Deze spread is, mits in de koelkast bewaard, ca. 3 a 4 dagen houdbaar.

Eetbare kerstboom

  • 200 g doperwten, diepvries
  • 60 g sojayoghurt
  • zeezout, zwarte peper,
  • geroosterd brood
  • granaatappelpitjes

Bereiding
Kook de doperwtjes 3 minuten in water met snufje zout. Prak de doperwten met een vork fijn en meng deze met de sojayoghurt en breng de massa met zout en peper op smaak.

Rooster een bruine of witte boterham. Snijd er een eenvoudige dennenboom uit. Besmeer de dennenboom met een ruime hoeveelheid erwtenspread en versier het met de granaatappelpitjes.

 

Pin It on Pinterest