3e Advent:
Vrede op aarde – liefde

Suzan ten Heuw

De terugtrekking van het zelf als voorwaarde voor vrede

Als gevolg van de Verlichting, waarin de nadruk lag op het gebruik van het eigen verstand, worden wij in allerlei domeinen aangemoedigd zelfstandig te zijn. In het onderwijs dragen jongeren verantwoordelijkheid voor hun eigen leerproces, werkenden zijn de regisseurs van hun eigen loopbaan geworden, en in de zorg wordt van patiënten verwacht zo lang mogelijk zelfredzaam te zijn.

Maar wie leert ons dat vervulling en vrede pas kunnen ontstaan, niet door de manifestatie van het zelf, maar door de terugtrekking van het zelf, wellicht zelfs door het opgeven of overgeven van jezelf?

De vrede die het resultaat is van zelfovergave moet wel eerst bevochten worden, niet zozeer in de buitenwereld, als wel in de intrapersoonlijke wereld van het zelf. Jezelf opgeven is een moeilijke en langdurige strijd, afsterven, omdat je ingaat tegen je eigen op zelfhandhaving gerichte natuur en psychologie, maar nodig om uiteindelijk tegemoet te komen aan de hoge eisen van de ἀγάπη-liefde.

Wie zichzelf tegen de tijdgeest in namelijk niet langer hoeft neer te zetten, te verkopen, te bewijzen, kan een bevrijdend gevoel van opluchting ervaren, dat uitmondt in een innerlijke vrede. Die innerlijke vrede wordt ook wel gelatenheid genoemd, en is een leegheid die je werkelijk kan openen voor wat de ander zegt, doet, behoeft, omdat jouw zelf geen agenda meer heeft en dus geen interfererende belangen kent, die doof en onopmerkzaam maken.

Ds. Suzan ten Heuw

Recepten hoofdgerecht

hoofdgerecht Vegan Church

Vandaag suggesties voor het hoofdgerecht, dat zijn meerdere bereidingen, en deze kunnen nog met andere groenten aangevuld of vervangen worden, zoals bijvoorbeeld met pompoen-patat uit de oven.

Kool is winters superfood uit onze regio. Gelukkig verbeterd het imago van deze prachtige en veelzijdige groentesoort de laatste jaren. Alle koolsoorten zitten namelijk boordevol met vitaminen en vezels.

De bietensalade is heel eenvoudig te maken en prima een aantal dagen in de koelkast te bewaren. Als je niet twee kleuren bieten kunt vinden, is het uiteraard ook prima met alleen rode biet te maken.

Pakketje van groene kool met rijst noten abrikoosvulling

 • 8 bladen groene kool
 • 240 g rijst
 • 80 g notenmengsel (hazelnoot, amandel, cashewnoten)
 • 6 gedroogde abrikozen
 • Zeezout
 • Chili
 • Zwarte peper

Bereiding
Was de rijst en kook dan de rijst in voldoende water met een snufje zout.
Breng een grote pan water aan de kook, voeg een theel. zeezout toe. Maak voorzichtig groene koolbladeren los, snijd de harde nerf plat af. Was de koolbladeren en blancheer deze ongeveer 5 minuten in het kokende water.
Rooster het notenmengsel in een droge koekenpan goudgeel. Hak dan de noten fijn, snijd de abrikozen in kleine stukjes en meng het met de gekookte rijst en breng het met zout, peper en chili op smaak.
Neem een geblancheerd koolblad en leg erop een 1 a 2 eetl. van de rijstvulling. Rol de rijstvulling in het koolblaadje in en maak er een pakje van. Leg de pakjes met de open kant in de koekenpan of op een bakblik om ze warm te houden.

Rodewijnsaus

 • 200 ml rode wijn
 • 100 ml groentebouillon
 • 1 eetl. balsamicoazijn
 • 4 takjes tijm
 • 4 el bosvruchtenjam
 • 1 eetl arrowroot of maizena

Met eventueel zout, peper en wat appeldiksap op smaak brengen

Bereiding

Alle ingrediënten op de arrowroot na aan de kook brengen en 15 minuten laten sudderen. Giet de rodewijnsaus door een zeef. Arrowroot of maizena in beetje water oplossen en aan de saus toevoegen even laten koken en met specerijen op smaak brengen.

Bietensalade

 • 2 grote rode biet
 • 2 grote gele biet
 • zeezout

Dressing: citroen, walnootolie, appeldiksap, zout, peper, kaneel.

Bereiding
Schil de bieten, spoel ze even af en rasp deze grof iedere kleur apart in een bakje.
Voeg per kleur biet een ruim snufje zeezout met 2 eetl. water toe. Kneed de biet met het zout goed door. Zet de biet onder druk, door een schaal met water of iets dergelijks op de geraspte biet te plaatsen. Laat het minimaal een half uur staan. Giet het vocht af.
Maak een dressing van citroensap, walnootolie of sesamolie, met appeldiksap en wat zout, peper, kaneel.
Wil je nog een extra feestelijke noot, rooster wat gewassen pitjes (sesam, zonnebloempitjes, pompoenpitjes) in een droge koekenpan droog en goudgeel en strooi die over de salade.

Pin It on Pinterest